Loading...

PMS. Neuznaná diagnóza

Home / novinky / PMS. Neuznaná diagnóza

Tento článok je pre ženy. A pre mužov, ktorí s nimi žijú. A o predmenštruačnom syndróme (PMS), ktorým trpí viac ako 70 % žien v reprodukčnom veku. Je o období pred nástupom menštruácie, kedy aj tá najnežnejšia a najmierumilovnejšia žena vystrája ako Attila – Bič boží. Ženám v ňom ponúkneme tipy, ako zmierniť jeho prejavy a mužom zopár užitočných rád, ako ho prežiť.

PMS je súbor fyzických a psychických zmien, ktoré sa u žien v reprodukčnom veku objavujú týždeň až dva pred príchodom menštruácie a odoznejú s jej nástupom. Manifestujú sa bolestivým napätím v prsníkoch, nepochopiteľným nárastom telesnej hmotnosti a zväčšením brucha, iracionálnymi a sebezničujúcimi výbuchmi hnevu preloženými úpenlivým nárekom, zmenami v správaní, v niektorých prípadoch až nástupom ľahkej paranoje. Každá žena, ktorá toto prežíva a pozná, vie, že PMS nie je žiadny piknik. Je to obdobie, kedy sa žena fyzicky ani psychicky nemá až tak úplne vo svojej moci, a kedy sa často vyhrocujú medziľudské vzťahy. Napriek súboru nepríjemných a obmedzujúcich prejavov však PMS nie je oficiálne uznanou diagnózou. Preto je na nás, na ženách, aby sme sa s nimi vysporiadali sami s pomocou matky prírody.

3 zázračné byliny

Predkovia to vedeli najlepšie. Abrahamov strom, alebo vitex jahňací, pochádza z oblasti Stredomoria a poznali ho napríklad už antické ženy, ktoré ho používali na zmiernenie predmenštruačných príznakov. Látky obsiahnuté vo vitexe majú pozitívny vplyv na úzkosť, nepokoj a celkovú emocionálnu nestabilitu. Ploštičník strapcovitý má o niečo mladšiu históriu. Pochádza od Indiánov, ktorí ho používali ako liečivú rastlinu. Ploštičník má schopnosť vyregulovať a vyrovnať hormonálnu hladinu a počas PMS pozitívne ovplyvňuje neurovegetatívne funkcie nášho organizmu. Odporúča sa užívať aj ženám v menopauze. Svätú trojicu uzatvára so svojimi antidepresívnymi a ansiolitickými účinkami ľubovník bodkovaný. Pri dlhodobejšom užívaní v dĺžke trvania cca 4 týždňov má podobné účinky ako syntetické antidepresíva, preto je jeho užívanie vhodné konzultovať s lekárom, aby neprišlo ku kontraindikácii s inými liekmi.

Aromaterapia

Niektoré z príznakov PMS pomáhajú zmierniť aj aromaterapeutické metódy. Účinok je rýchlejší, ako pri fytoterapii, nakoľko sa účinné látky cez sliznicu nosa dostávajú priamo do krvného obehu a prinášajú takmer okamžitú psychickú úľavu. Tento typ domácej liečby však vyžaduje oboznámiť sa s účinkom jednotlivých éterických olejov a vyhnúť sa tak prípadným rizikám, ktoré sa vzťahujú najmä na novorodeniatka, malé deti a tehotné ženy. Z gynekologického hľadiska sú pre ženy vhodné napríklad šalviový olej, ružový olej alebo levanduľa, ktorá má pozitívne účinky aj v podobe telového oleja.

Stručný PMS manuál pre muža

  1. PMS skutočne existuje.
  2. Ženu netreba upozorňovať na jeho prejavy. Vie, že ich má.
  3. PMS nie je téma na vtipkovanie. Jedine, že ste od prírody neandertálec. V tom prípade nepatríte do vzťahu, ale do jaskyne.
  4. Opatrne s prekvapeniami. Najmä s tými veľkými. Počas PMS žena nie je pripravená na veľké zmeny.
  5. Kvety a pralinky jej doniesť môžte.
  6. Rešpektujte jej nechuť sprevádzať vás do spoločnosti. Vlastne kamkoľvek.
  7. Čokoláda a chipsy idú dohromady. Tak 10-14 dní do mesiaca určite.
  8. Buďte empatický (nájdete na internete).
  9. Ak nepríde PMS, zrejme k vám letí bocian.

Spoznaj svojho nepriateľa

Možno vám o ňom doteraz nepovedali alebo vám nejaký čas trvalo, než ste sa ho naučili pomenovať sami. A možno ste za ten čas niekoľkokrát počuli, že vám šibe. A že ste hysterky. Problém spoločnosti spočíva v tom, že totálne zlyháva v šírení osvety. Ženy si PMS samy nevybrali. Jednoducho sa nám deje. Vypnúť ho nedokážeme, ale spoločne sa môžeme naučiť oslabiť jeho príznaky. Po radu a pochopenie sa môžete kedykoľvek zastaviť u nás v lekárni.