Loading...

Overené rady, ako sa zbaviť bolesti po lyžovaní

Home / novinky / Overené rady, ako sa zbaviť bolesti po lyžovaní

Zimná sezóna na horách je v plnom prúde a vy si chcete lyžovanie užiť naplno? V nasledujúcom blogu vám poradíme, čo robiť, ak to na svahu preženiete a odnesie to vaše telo.

Chladné vs. teplé

Určite každý z vás zažil ten pocit, keď ho bolí telo tak, že má pocit, že na druhý deň sa už do lyžiarskeho ani nedostane. Pamätajte na nepísané pravidlo, že chladom si uškodíte menej ako teplom.

Preto, ak vás bolia svaly, odporúčajú sa skôr kúry chladom, než teplom. Rozoberieme si oba varianty a poradíme, kedy využiť jeden a kedy druhý.

Terapia chladom

Túto terapiu oceníte na v týchto prípadoch:

  1. Po aktívnom tréningu:
  • Spomeňte si na Dominiku Cibulkovú, aj tá chladí svoje namáhané svaly po zápase v ľadových kontajneroch.  Tým, že svalové vlákna ochladíme, znížime prietok krvi, a tým aj látok, ktoré spôsobujú bolesť.
  • A veľmi dôležité je piť veľa tekutín a potom doplniť aminokyseliny. Veľa aminokyselín sa nachádza v syroch tofu, kuracom mäse, v banánoch, avokáde, kešu orieškoch, pšeničných otrubách.
  • Dôležité je doplniť ióny. Pribaľte si so sebou na hory šumivé nápoje s obsahom iónov a aminokyselín, ktoré zakúpite aj v našich lekárňach
  1. Po zranení

Môže sa sa stať, že sa pri lyžovaní zraníte. Prečítajte si niekoľko tipov, ako minimalizovať následky niektorých zranení:

  • Vyvrtnutie, natrhnutie svalstva (úponov) šliach –  siahnite po ľadových kockách a pripravte si obklad. Ľadové kocky zabaľte do uteráka či osušky a priložte na poranené miesto.  Čím chladnejší je obklad, tým kratšie ho nechajte pôsobiť. Maximálna doba pôsobenia sa odporúča cca 20 – 30 minút a kúru treba opakovať každé 2 hodiny.
  • Výron, modrina – na pár minút nechajte pôsobiť prúd studenej vody na poranené miesto.
  • Úpal – horské slnko vie byť riadne prudké. Nie častým, ale možným môže byť aj úpal. Preto je fajn, ak vo vašej dovolenkovej lekárničke nájdete aj gélové vrecko z lekárne, ktoré necháte pár minút tíšiť bolesť hlavy.
  • Zvýšená teplota/horúčka – najúčinnejšie teplotu znížite, ak na noc zabalíte lýtka do studeného obkladu.

Terapia teplom

Ako sme spomínali v úvode, s teplom opatrne. Teplo podporuje prekrvenie, okysličenie buniek tkaniva, látky prúdia von a kŕče povoľujú. Ak už chcete skúsiť terapiu teplom odporúčame ju v týchto prípadoch:

  • Stuhnuté svalstvo – uvoľníte ho, ak navštívite saunu, či použijete na hodinu náplasť z lekárne, ktorú nalepíte na postihnuté miesto. Teplý zábal na boľavé miesto prikladajte max. hodinu.
  • Prechladnutie – následky prechladnutia zmierni 15 min. teplý kúpeľ.
  • Brušné kŕče – na brušné kŕče zaberá 40 min. pôsobenie termoforu, zakúpite ho v lekárni.

Dôležité upozornenie, nikdy nepoužívajte teplý obklad na nové poranenie.  Viac by ste si ublížili, ako pomohli.

Pár rád na záver

  •       Liečbu teplom a chladom neskúšajte, ak máte zápaly na pokožke.
  •       Obklady nikdy neaplikujte na prednú a bočné strany krku.
  •       Ak trpíte cukrovkou, nepoužívajte teplé ani studené obklady, nedokážete totiž cítiť teplo ani chlad, tak ako zdraví jedinci.

Prečítajte si aj náš starší blog o tom, ktoré tri veci by ste si nemali zabudnúť zbaliť na hory.

Prajeme vám, aby ste ani jednu z nasledujúcich rád nemuseli použiť, na druhej strane, nie je na škodu mať ich vždy na pamäti.

V budúcom článku si viac povieme o kinesio tejpoch, ktoré sa používajú ako podpora v prevencii poranení a pomáhajú najmä pri liečbe akútnych  stavov. Umožňujú správny pohyb a vďaka fixácii neobmedzujú cirkuláciu krvi a lymfy.

Ak si pre radu prídete do niektorej z našich lekární, radi vás u nás privítame.