Loading...

Plánujeme rodinu: 2. Ako predchádzať tvorbe strií počas tehotenstva

Home / novinky / Plánujeme rodinu: 2. Ako predchádzať tvorbe strií počas tehotenstva

V tehotenstve dostáva so zväčšujúcim sa bruškom zabrať aj pokožka. Jej napínanie sa môže prejaviť aj nepríjemným vznikom malých jazvičiek, tzv. strií. V tomto  blogu vám poradíme, ako proti nim bojovať a ako ich v prípade vzniku zmierniť .

V predchádzajúcom blogu sme sa venovali problematike otehotnenia. Keď sa už na tehotenskom teste objavia dve očakávané čiarky, nastáva radostné obdobie, ktoré však sem tam vedia znepríjemniť tehotenské problémy. Medzi ne patrí, napr. aj vznik strií.

Čo sú to strie?

Strie sú malé podkožné jazvičky, ktoré vznikajú praskaním elastických vlákien pod povrchom kože. Ak pokožka nie je  dostatočné elastická a hydratovaná, nezvláda rýchle zväčšovanie kože v krátkom čase, a preto vznikajú trhlinky.

Zo začiatku môžu byť fialovej farby, časom blednú. Najčastejšie sa vyskytujú na bruchu, prsiach, bokoch a zadku.

Ak už raz vyniknú, nie je možné sa ich zbaviť, ale možno zmierniť ich vzhľad. Poradíme vám, ako ich tvorbe predchádzať, aby vám nezostala neestetická spomienka na jedno z najkrajších období života.

Ako predchádzať tvorbe strií?

Počas tehotenstva telo ženy prechádza veľkými zmenami. Jednou z nich je aj zväčšovanie bruška, pŕs a ukladanie tuku v oblasti bokov, zadku či stehien. A práve rýchle priberanie je jedným z dôvodov vzniku strií.

Pohyb v tehotenstve VÁŠ LEKÁRNIK

Na čo sa treba zamerať:

  • Stravovanie – treba sa stravovať síce dostatočne pre potreby ženy, ale striedmo, zdravo a pestro.

 

  • Cvičenie – je výborným pomocníkom v prevencii. Cvičením sa prekrvuje pokožka, udržiava sa jej elasticita a pružnosť. Pred akýmkoľvek cvičením sa poraďte so svojím lekárom. V súčasnosti existuje množstvo cvičení, ktoré neublížia vám, ani dieťatku, či už je to tehotenská joga, pilates, cvičenie na fitlopte a pod. Ak máte pred cvičením rešpekt, doprajte si aspoň každodenné 30 – 45 min. nenáročné prechádzky na čerstvom vzduchu.
  • Pitný režim – veľmi dôležité je nezabúdať na dostatočný príjem tekutín. Pite veľa čistej, nesladenej vody, príp. čajov. Eliminujte nápoje s obsahom kofeínu, ktoré organizmus odvodňujú a v tehotenstve sa ani neodporúčajú piť.
  • Hydratácia pokožky – hydratačné krémy alebo oleje prispejú k väčšej elasticite pokožky.

Krém náš každodenný

Denná a pravidelná starostlivosť o hydratáciu pokožky pomôže vzniku strií predísť alebo ich zmierniť. Aby si pokožka zachovala elasticitu a hydratáciu, je veľmi dôležité krémovať ju hneď od prvých týždňov tehotenstva. Najideálnejšie aspoň dvakrát denne.

 

Okrem krémov  sú výbornou voľbou aj kvalitné prírodné oleje, napr. kokosový, arganový, mandľový, šípkový, olivový, príp. možno použiť aj bambucké maslo.

V lekárni nájdete aj prípravky špeciálne pre tehotné. Navštívte naše lekárne, radi vám s výberom vhodnej dermokozmetiky pomôžeme.

Tehotenstvo VÁŠ LEKÁRNIK

Dôležité je pokožku zbytočne nevysúšať, nesprchovať sa príliš horúcou vodou či nemať dlhý horúci kúpeľ, vyberať vhodnú kozmetiku, napr. s obsahom rôznych olejov. Nevhodné sú prípravky, ktoré kožu vysušujú a dráždia.

Ak už máte bruško väčšie, treba prípravky jemne vtierať masírovaním.

Používaniu špeciálnych  prípravkov sa treba vyhnúť v prípade, ak je vaša pokožka citlivá, podráždená, s ekzémom, či iným problémom. V takomto prípade radšej siahnite po prírodných BIO olejoch uvedených vyššie.

Dobrá rada na záver:

Tehotenstvo nie je choroba, treba si uvedomiť, že pokiaľ nemáte žiadne vážne zdravotné problémy, ideálnym bojom proti trhlinkám pokožky je kombinácia pohybu, ktorý vyplaví z vášho tela aj potrebné endorfíny, vyváženej stravy a vhodnej dermálnej starostlivosti o pokožku. Spokojná budúca maminka, spokojné bábätko v brušku 🙂

Zaujal vás náš seriál o plánovaní rodinky? Prihláste sa na odber nášho newslettera. Okrem toho, že každý mesiac dostanete priamo do emailu najnovšie blogy, nájdete v ňom aj aktuálny leták so zľavami v našich lekárňach.

Odber newslettera VÁŠ LEKÁRNIK