Loading...

Rozpohybujte sa vďaka tejpovaniu

Home / Bolesti svalstva / Rozpohybujte sa vďaka tejpovaniu

Nemusíte byť v rozpakoch, pokiaľ neviete, čo si pod pojmom taping predstaviť. Tejpovanie alebo taping je pomerne mladá, no veľmi obľúbená metóda u fyzioterapeutov a masérov. Čo to presne znamená, nechať sa „otejpovať“, objasníme v riadkoch nižšie.

V poslednom blogu o bolesti svalov pri lyžovaní sme vám radili, ako sa zbaviť akútnej bolesti či eliminovať bolesť po zranení. Spomenuli sme aj terapiu tejpovaním, ktorá sa používa ako prevencia poranení a pomáha aj pri liečbe akútnych stavov.

Pod tejpovaním si môžeme predstaviť oblepenie ľudského tela páskami („tejpami“)  s terapeutickým zámerom.

Rozlišujeme dva druhy tejpovania:

  • Fixačné tejpovanie

Táto metóda je najstaršia a považuje sa za priekopníčku tejpovania. Maséri a terapeuti ju s obľubou používajú aj dnes, hoci by sa v mnohých prípadoch mohli prikloniť skôr k „mladšiemu“ kinesio taping-u.

  • Používa sa, ak potrebujeme istú časť nášho tela, najčastejšie sú to kĺby, prípadne svalové skupiny, zafixovať. Využíva sa najmä po úrazoch, kedy nechceme úplne zamedziť pohyb (čo by sa stalo, ak by nám po úraze dali ortézu), ale istú možnosť pohybu chceme ponechať.
  • Zafixovať tejpovacou páskosa môžeme preventívne aj pred športovým výkonom, keď vieme, že zaťažíme v značnej miere naše kĺby.
    tejpovanie VÁŠ LEKÁRNIK

 

Nevýhody fixačného tejpovania:

Nevýhodou je veľká spotreba pásky, pretože na rozdiel od kinesio tejpingu, fixačná páska neprilieha na pokožku až tak dobre a väčšinou potrebujeme pod pásku ešte molitanový podtejp.

Ďalšou, závažnejšou, nevýhodou fixačného tejpovania je krátkodobé nosenie a výrazné obmedzenie v prúdení krvi a lymfy. Pevný tejp sa totiž neprispôsobí pohybu, a preto je tiež dôležité správne ho aplikovať. Nie je dobré aplikovať ho priamo z kotúča, tým by sme si mohli určené miesto skôr priškrtiť, čím by sme si viac ublížili, ako pomohli.

  • Kinesiologické tejpovanie

Hlavnou prednosťou kinesio tejpu je materiál, z ktorého je vyrobený. Pružnosť a priliehavosť tejpu umožňuje tejp nielen natiahnuť, ale po natiahnutí aj zmrštiť do pôvodného stavu. Túto elasticitu si zachová približne 3 –5 dní.

Kinesio tejp aplikujeme v pretiahnutí pohybového segmentu, kedy dôjde k napnutiu kože a mäkkých tkanív. Následne po uvoľnení segmentu do neutrálnej polohy dochádza k zvrásneniu tejpu, čo tvorí hlavnú časť terapeutického účinku. Vtedy dosiahneme dekompresiu cievnej a lymfatickej cirkulácie, zníženie tlaku na receptory a iné elektrochemické zmeny, ktoré môžeme pociťovať ako zníženie bolesti, prípadne prehriatie lepenej oblasti.

Kinesio tejpy sú vyrobené tak, aby vydržali aj kontakt s vodou a neodlepili sa. Môžeme s nimi dokonca plávať. Treba ich však aplikovať na oholenú, odmastenú a vysušenú kožu a po nalepení neprelepovať.
Ak sa nám tejp nepodarilo správne aplikovať, treba ho odlepiť a nalepiť nový, prelepený tejp sa totiž už nedokáže tak priľnúť na kožu.

tejpovanie (1)

Praktické rady pri tejpovaní

  • Tejp odstraňujeme vždy v smere rastu chĺpkov pomalým ťahom. Môžeme si to uľahčiť minerálnymi olejmi, prípadne mydlovou vodou.
  • Do aplikácie ďalšieho tejpu treba dodržať odstup aspoň 24 hodín.
  • Rozlišujeme dve hlavné a šesť korekčných techník lepenia tejpov. Hlavné techniky ovplyvňujú svalový tonus v zmysle inhibície (utlmenia) a facilitácie, tzn. uľahčenie vzniku reflexu malými podnetmi a korekčné techniky nám umožňujú pracovať s kompresnými a dekompresnými silami kinesio tejpu. Každá z týchto techník vyžaduje presnú znalosť, preto odporúčame prvé aplikácie kinesio tejpu absolvovať u fyzioterapeuta, ktorý vám dá návod, aby ste časom mohli aplikovať tejpy aj sami. Množstvo videí je aj na webe a slúžia ako skvelá pomôcka pri lepení.

Ak sme vás inšpirovali, neváhajte vyskúšať. Tejpovacie pásky a aj kinesio tejpy v rôznych farbách nájdete aj u nás v lekárňach 😉

Odber newslettera VÁŠ LEKÁRNIK