Loading...

Točí sa mi točí…

Home / novinky / Točí sa mi točí…

September je mesiac, v ktorom sa opäť roztáča kolotoč pracovných či študentských povinností. A práve tie sú veľmi často spojené s cestovaním. Pre niekoho samozrejmosť a hobby, pre niekoho doslova nočná mora sprevádzaná opakovanými nevoľnosťami, pre ktoré v odbornom slovníku existuje pomenovanie. Kinetóza.

Kinetóza nie je plnohodnotnou chorobou, skôr označením nepríjemného stavu často sprevádzaného závratmi, studeným potom, bolesťami hlavy, žalúdočnou nevoľnosťou a zvracaním. Vzniká pri cestovaní v akomkoľvek dopravnom prostriedku, počnúc autom, cez autobus či vlak, zažiť ho však môžete aj v lietadle či na lodi a podľa najnovších výskumov vraj dokonca pri hraní videohier s dynamicky meniacim sa obrazom, na kolotoči a paradoxne aj v statickej polohe, keď napríklad sledujete vodný tok z mosta.

Popletený orgán
Pod príznaky a ťažkosti spojené s kinetózou sa podpisuje orgán rovnováhy umiestnený vo vnútornom uchu. Ten vníma každý pohyb v dopravnom prostriedku ako neprirodzený. Keby bolo na ňom, budete do práce a do školy chodiť pešobusom či behom, bežkom behotom. To sa však najmä pri prekonávaní väčších vzdialeností ukazuje skôr ako menej praktické riešenie. Jedine že by ste boli Usain Bolt. A to vy asi nie ste… Každopádne akonáhle uvediete telo  do pohybu v dopravnom prostriedku, orgán rovnováhy vyšle centrálnemu nervovému systému správu, že ste sa začali hýbať. Ibaže vy sa vlastne nehýbete! Popletený mozog vysiela teda organizmu rozporuplné signály, ktoré sa navonok manifestujú už spomínanými príznakmi.

Obľúbené obete
Prečo niektorí jedinci kinetózou trpia a iní nie, sa jednoznačne povedať nedá. Z medicínskych štúdií však vyplýva, že ňou častejšie trpia ženy ako muži, čo naznačuje, že za všetko zase môžu tie prekliate hormóny. Vedci z Minnesoty túto skutočnosť tiež zdôvodňujú tým, že ženy majú iný prirodzený typ pohybu a vnímanie priestoru ako muži. Ďalšiu početnú skupinu kinetikov tvoria deti vo veku od 3 do 12 rokov a jedinci, ktorí aj v bežnom živote trpia migrénami. Dobrá správa je, že z výskumov vyplýva aj to, že blednúť a vracať v emhádečke budete len do päťdesiatky. S jej nástupom vraj váš orgán rovnováhy a centrálna nervová sústava konečne splynú vo vzájomnom porozumení.

Aby sa s vami netočil svet
Ak nechcete spolucestujúcich sústavne znepokojovať opakovaným zvracaním, osvojte si základný súbor odporúčaní, čomu sa pri cestovaní vyhnúť.
•    Ak nemôžete šoférovať (pilotovať, kormidlovať) sami, osquotujte si miesto hneď za šoférom a pozerajte sa pred seba
•    V lietadle si vyžiadajte miesto uprostred trupu, na lodi sa snažte nezdržiavať v podpalubí
•    Nečítajte, nečumte do telefónu ani do očí spolucestujúcim. Sústreďte svoju pozornosť na presun z bodu A do bodu B
•    Nepoužívajte ako trankvilizér alkohol
•    Pred cestovaním sa vyhýbajte kofeínu a ťažkým mastným jedlám

Podporné prostriedky
Pokiaľ vám dodržiavanie osvedčených zásad na potlačenie kinetózy nestačí, môžete siahnuť po overených podporných látkach. Zo školských výletov si zrejme spomeniete na Kinedryl, ktorý však treba užiť aspoň hodinu pred plánovanou cestou a mierne utlmuje. Z homeopatických liekov môžete siahnuť po cmúľacích tabletkách Cocculine, žuvacích tabletách Traval-gum či lízanke TravelPop s výťažkom z valeriány, chmeľu a medovky. Z organických potravín deväť z desiatich aktívnych kinetikov nedá dopustiť na zázvorové cukríky a čaj.  Takže, milí kinetici, až sa v nasledujúcich dňoch stretneme v nejakom dopravníku, spoznáme sa podľa ružových líc a pohľadu upretého vpred v smere jazdy :).