Loading...

Kýchanie môžu vyvolať baktérie, ale aj orgazmus

Home / novinky / Kýchanie môžu vyvolať baktérie, ale aj orgazmus

Kýchanie patrí do kategórie zvukov, ktoré v obmedzenom množstve považujeme za “milé” a odpovedáme na ne zdvorilým “nazdravie!”. Keď sa však kýchanie v uzatvorenom priestore začne podobať Bachovej kanonáde, prichádzajú aj obavy. Koľko kýchania je normálne, kedy sa ho netreba báť a kedy pred kýchajúcim kanonierom utekať kade ľahšie?

Skôr než sa dostaneme k almanachu urbánnych legiend, ktorý civilizácie okolo kýchania zostavili, zodpovedzme si elementárnu otázku: “Prečo vlastne kýchame?” Odpoveď je jednoduchá. Keď vdýchneme cudzí element, pri prechode nosnou dutinou pošteklia jej jemné chĺpky a sliznicu. Sliznica zaznamená prítomnosť cudzieho predmetu a vyšle elektrický signál do mozgu. Tento signál doručí mozgu správu, že nos treba vyčistiť a ten odpovie kýchnutím. Zdroj kýchania pritom nemusí byť vždy nevyhnutne bacilonosič. Podráždenie môže spôsobiť aj prach, peľ, intenzívne vône a podľa posledných zistení aj orgazmus alebo intenzívne myšlienky na sex. Keďže ho však nevyhnutne sprevádza aj explózia kvapôček slín v rádiuse až do 5 m okolo kýchajúceho zdroja, odporúča sa mu kýchať do vreckovky alebo do dlane.

Totálny reset

Vedci z Pensylvánskej Univerzity publikovali v roku 2012 štúdiu, v ktorej pripisujú kýchaniu ďalšiu dôležitú vitálnu úlohu. Podľa výsledkov ich výskumu je ňou “totálny reset a znovuoživenie buniek nazálneho epitelu”. Zjednodušene povedané: kýchnutím sa v nose reštartuje celé vnútorné prostredie. Určite poznáte aj z vlastnej skúsenosti, aké neuspokojivé a frustrujúce dokáže byť nedokončené kýchnutie a naopak, aký oslobodzujúci pocit so sebou prináša to, ktoré sa udeje s plným nasadením krku, hrude, brucha, bránice a od srdca.

Na sekundu slepí, ale živí

Z nejakého dôvodu pri kýchnutí musíme automaticky zatvoriť oči. Súvisí to zrejme s masívnym zmrštením epitelu dýchacích ciest a ich následnou explóziou, pri ktorých nám mozog prikáže na zlomok sekundy zavrieť oči, čím ich chráni pred zvýšeným vnútorným tlakom. Dlhodobo tradovaná povera o tom, že pri každom kýchnutí sa nám zastaví srdce, však pravdivá nie je. Každé jedno kýchnutie prežívame pri plnom vedomí a aktívnom srdečnom tepe.

Kýchať treba zhlboka a nahlas

Je úplne jedno, či sedíte práve v kostole, vo volebnej komisii alebo v autobuse. Keď už cítite, že kýchnutie je neodvratné, nepotláčajte ho. Vážne si môžete ublížiť. Popísané sú prípady zablokovania krčnej chrbtice, popraskania očných ciev, prasknutých ušných bubienkov či poškodenej bránice.

Kedy treba lekára

Pokiaľ sa kýchanie objavuje ojedinele, napríklad ako reakcia na vdýchnutie aromatickej látky, naplno si ho vychutnajte. Pokiaľ sa vyskytuje sezónne a je sprevádzané nádchami, môže ísť o prejavy alergie a ak ju ešte nemáte podchytenú, odborná rada a vyšetrenie sa vám zíde. Rovnako aj v prípade, že je kýchanie spojené s prechladnutím  a zvýšenou produkciou hlienov. Pokojne sa zastavte po radu v niektorej z našich lekární. Ak aj našu potrebovať nebudete, veľmi radi vám aspoň srdečne poprajeme “nazdravie”!